Zamiast przejmować się liczeniem kalorii lub ocenianiem wielkości porcji, rozważ swoją dietę pod kątem koloru, asortymentu i świeżości – wtedy powinno być prostsze dokonywanie zdrowych wyborów. Skoncentruj się na odkrywaniu ulubionych potraw i prostych przepisów, które zawierają kilka świeżych składników. Stopniowo Twoja dieta stanie się zdrowsza i smaczniejsza.
Zdrowe odżywianie bez liczenia kalorii? To możliwe!
Gotowanie z łatwymi składnikami przywraca podstawowe składniki żywności, tak jak kiedyś jedzenie przygotowywała babcia. Wykorzystując proste składniki w przepisach na posiłki, możesz ograniczyć lub wyeliminować negatywny wpływ przetworzonej i naładowanej chemią żywności na Ciebie i Twoich bliskich.
Zdrowe gotowanie z łatwymi składnikami wymaga początkowo wstępnego planowania, aby zorganizować kuchnię. Prowadzimy dziś szalenie pracowite życie, więc ostatnią rzeczą, jaką chcielibyśmy zrobić, to dodać więcej czasu do naszych szalonych, napiętych harmonogramów, dlatego musisz zaplanować, aby Twoja kuchnia była bardziej wydajna i skrócić czas zakupów.
Jedną z pierwszych spraw, które będziesz chciał załatwić, jest przejrzenie kuchni i przestudiowanie wszystkich etykiet na żywności. dokończ pracę polegającą na przerobieniu swojej kuchni. Mając pod ręką proste podstawowe składniki, będziesz w stanie szybko przygotować szeroki wybór różnych posiłków, które są zarówno szybkie, jak i zdrowe.
Istnieje wiele podstawowych produktów spożywczych, które możesz jeść bez obaw. Są to
- Zboża i produkty pełnoziarniste
- Fasola, groch i inne strączkowe
- Wsztstkie warzywa (nawet ziemniaki)
- Korzystne oleje i dobre tłuszcze (jak oliwa z oliwek)
- orzechy
- Owoce
Istnieje też jednak wiele podstawowych produktów spożywczych, które mogą powodować choroby. Zawierają tłuszcze nasycone i inne prozapalne substancje. Są to:
- tłuste mięsa
- nabiał
- Cukier rafinowany
- Słodycze i margaryna z tłuszczami trans
źródło: wieszwiecej.pl – o zdrowiu psychicznym i fizycznym