
Wywodzący się z Chin wok jest łatwym w użyciu narzędziem kuchennym, polecanym zarówno ekspertom, jak i osobom, które dopiero się uczą. Dzięki jego kształtowi i rozmiarowi możemy przyrządzać duże ilości potraw, a także korzystać z wielu różnych przepisów: gotować na parze, smażyć, dusić itd. w zdrowy i pełnowartościowy sposób, prawie bez tłuszczu. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać możliwości tego narzędzia, wystarczy, że zastosujesz się do poniższych wskazówek.
1. Przygotuj wszystkie składniki.
Gotowanie w woku jest bardzo szybkie, dlatego ważne jest, aby mieć pod ręką wszystkie składniki i przybory kuchenne. Zaleca się krojenie pokarmu na kawałki podobnej wielkości.
2. Poczekaj, aż wok będzie bardzo gorący.
Gdy już się nagrzeje dodaj odrobinę oleju i poruszaj nim tak, aby pokrył całą powierzchnię. Gdy olej jest bardzo gorący, dodaj pierwszy składnik (ten, który wymaga najdłuższego czasu gotowania) i zmniejsz nieco ogień. Następnie dodaj resztę składników i ponownie zwiększ ogień. Ciągle mieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie się ugotowały (zawsze używaj drewnianego narzędzia, aby nie porysować woka).
3. Dodawanie sosów.
Tutaj wyróżniamy dwie szkoły. Jednak skupmy się na tej najważniejszej. Tak więc idąc za wskazówkami z portalu kulinarna.pl, jak najbardziej do składników podczas gotowania można dodać dowolny sos lub wywar. W ten sposób szybko wchłaniają ich smak.
4. Pozostawić na chwilę, wyłączyć ogień i zebrać wszystkie potrawy na środku woka.
Dzięki temu będą one bardziej chrupiące i smaczniejsze. Następnie natychmiast podawaj przepis, aby nie stracił swojego smaku.
5. Po użyciu należy zawsze wyczyścić wok.
Umyć go należy gorącą wodą i dokładnie wysuszyć. Następnie wytrzyj wnętrze woka papierem kuchennym nasączonym olejem.