Wszystkie spożywane przez Ciebie produkty mają bezpośredni wpływ na Twoje zdrowie, ponieważ żywność jest paliwem, którego Twój organizm potrzebuje, aby utrzymać się w dobrej kondycji.
Każdy pokarm zawiera szereg składników odżywczych, witamin, minerałów i innych, które są niezbędne w taki czy inny sposób, aby organizm funkcjonował jak doskonała maszyna. Zapewniamy, że odpowiednia dieta to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.
Tak zwane „substancje antyodżywcze”
Każda żywność zawiera wiele zdrowych i niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Zawierają one jednak również inne substancje, które choć same w sobie nie są niebezpieczne, po zmieszaniu z innymi produktami spożywczymi mogą mieć odwrotny skutek.
Są to tzw. antyskładniki pokarmowe. Substancje te nie oddziałują negatywnie na organizm, tzn. nie są szkodliwe. Jednak kiedy mieszamy je z innymi pokarmami, działają one jak repelent, tzn. uniemożliwiają innym niezbędnym składnikom odżywczym wiązanie się w organizmie w sposób, w jaki powinny.
Z tego powodu są one znane jako „antyskładniki odżywcze”. Aby temu zapobiec, należy po prostu uważać na łączenie pokarmów. W ten sposób można wykorzystać wszystkie składniki odżywcze zawarte we wszystkich produktach spożywczych, poprawiając stan zdrowia i system odpornościowy.
Wskazówki dotyczące łączenia pokarmów
Aby łączyć pokarmy w sposób umożliwiający organizmowi czerpanie korzyści z każdego z dostarczanych przez nie składników odżywczych, należy wiedzieć, które pokarmy zawierają tzw. antyskładniki. Nie oznacza to, że należy je wyeliminować z diety, ponieważ substancje te są również zdrowe i potrzebne, jeśli są prawidłowo przyjmowane. Wystarczy spożywać je oddzielnie, tak aby każdy pokarm dostarczał wszystkich wartości odżywczych. Są to najczęściej spożywane substancje antyodżywcze.
Saponiny
Są to substancje należące do grupy glikozydów olejowych. Innymi słowy, są rozpuszczalne w wodzie i wytwarzają rodzaj piany podczas wstrząsania wodą. Są one obecne w większości roślin strączkowych, a także w innych roślinach i korzeniach, takich jak maniok. Jednak największe ich stężenie znajduje się w ciecierzycy i soi. Substancja ta zaburza wchłanianie żelaza w organizmie, ale jeśli dobrze namoczysz nasiona roślin strączkowych przed gotowaniem, saponiny zostaną usunięte, więc jest to łatwe rozwiązanie.
Garbniki
Substancja ta zaburza wchłanianie żelaza, a także uniemożliwia organizmowi efektywne pozyskiwanie białka. Taniny są obecne w herbatach ziołowych, takich jak herbata, kawa i suszone rośliny strączkowe. Aby zwiększyć dostępność tych składników odżywczych, wystarczy namoczyć rośliny strączkowe i przesunąć w czasie okres między spożywaniem pokarmów bogatych w żelazo a wypiciem naparu.
Fityniany
Jest to substancja wchodząca w skład błonnika, dlatego też występuje w wielu pełnych ziarnach. Fityniany zaburzają przyswajanie żelaza i wapnia. Aby uniknąć negatywnych skutków, podczas spożywania roślin strączkowych lub pokarmów bogatych w żelazo należy unikać jednoczesnego jedzenia np. chleba razowego.
Awidyna
Jest to substancja występująca w białkach jaj, jak również biotyna, która jest białkiem z grupy B, niezbędnym dla organizmu. Oba składniki odżywcze znajdują się razem w białkach jaj i oba są bardzo ważne. Problem polega na tym, że kiedy te składniki są połączone, awidyna zakłóca wchłanianie biotyny. Aby do tego nie doszło, należy bardzo dobrze ugotować jajko, ponieważ awidyna działa, gdy jajko jest surowe.
Szczawiany
Jest to substancja obecna w wielu produktach spożywczych, z których wiele jest powszechnie spożywanych, takich jak czekolada, orzechy, zielone warzywa liściaste i rośliny strączkowe, a także w wielu innych produktach pochodzenia roślinnego. Szczawiany zaburzają wchłanianie żelaza i wapnia z innych pokarmów. Dlatego najlepiej jest unikać łączenia tych pokarmów z innymi pokarmami bogatymi w te ważne składniki odżywcze.
Jak wiadomo, żelazo jest jednym z minerałów, które najbardziej cierpią, gdy niewłaściwie łączy się je z pokarmami zawierającymi substancje antyodżywcze.
Wchłanianie żelaza – co warto wiedzieć?
Jest to poważny problem, jeśli nie bierze się go pod uwagę na co dzień, ponieważ żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla organizmu. Niedobór żelaza może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia, takie jak niedokrwistość z niedoboru żelaza, brak energii, osłabienie układu odpornościowego itd.
Dlatego też należy zadbać o odpowiednie połączenie pokarmów, aby zdrowie nie ucierpiało z powodu tych antyodżywczych składników. Podobnie jak wiele produktów spożywczych zawiera substancje, które zakłócają prawidłowe przyswajanie tych składników odżywczych, istnieją też takie, które sprzyjają ich wchłanianiu. Jest to witamina C, która spożywana z pokarmami bogatymi w żelazo poprawia jego przyswajanie w organizmie. Dlatego też, gdy na stole pojawiają się potrawy bogate w żelazo, takie jak czerwone mięso, nasiona roślin strączkowych czy zielone warzywa liściaste, najlepiej dołączyć do nich owoce bogate w witaminę C, takie jak świeży sok pomarańczowy, kiwi czy mandarynki na deser.
Jak łączyć wapń i witaminę D?
Inne bardzo ważne dla organizmu składniki odżywcze to wapń i witamina D — dwie substancje, które muszą ze sobą współgrać, aby były naprawdę skuteczne. Wapń jest niezbędny do tworzenia się kości i zębów oraz do utrzymania ich w dobrej kondycji przez całe życie.
Jednak aby wapń dobrze wiązał się z kośćmi, musi mu towarzyszyć witamina D. Najlepszym źródłem tej witaminy są promienie słoneczne. Jednak ze względu na zagrożenia związane ze słońcem i trudności z zapewnieniem sobie pełnej dawki promieniowania słonecznego każdego dnia, niezbędne jest włączenie do diety pokarmów bogatych w witaminę D.