Liczne przeprowadzone w ciągu wielu lat badania dowodzą, że w basenie Morza Śródziemnego zapadalność na nowotwory, choroby serca, zaburzenia odporności i przewlekłe stany zapalne w organizmie jest o wiele niższa niż w pozostałych krajach europejskich. Jest to ściśle związane ze sposobem odżywiania.
Nie chodzi tu włącznie o wysokie spożycie świeżych owoców i warzyw, ale również ograniczenie spożywania odzwierzęcych tłuszczów nasyconych na rzecz roślinnych tłuszczów nienasyconych, a dokładnie oliwy z oliwek. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia. Sprawdź, dlaczego warto spożywać oliwę z oliwek.
Jak oliwa z oliwek wpływa na zdrowie?
Tłoczona z owoców drzewa oliwnego zielonkawa oliwa o specyficznym smaku i zapachu, swoje cenne właściwości prozdrowotne zawdzięcza nie tylko bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych z przewagą tych z grupy Omega 9, ale również chlorofilowi oraz wysokiej zawartości bardzo specyficznej substancji o nazwie oleaceina.
Badania Naukowe przeprowadzone w Polsce na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym dowiodły, że związek ten przeciwdziała pękaniu blaszki miażdżycowej, co może przyczyniać się do zapobiegania tak poważnym następstwom jak udar mózgu czy zawał serca. Mechanizm jej działania opiera się na hamowaniu procesów zapalnych doprowadzających do pękania owej blaszki miażdżycowej, która oderwana może prowadzić do zablokowania światła naczyń krwionośnych i w następstwie stanów grożących śmiercią. Dzięki oleaceinie blaszka jest bardziej stabilna. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza u osób cierpiących nadciśnienie tętnicze, których w Polsce jest aż 9 milionów i niestety liczba ta ciągle wzrasta.
Ponadto przeciwzapalne działanie oliwy z oliwek przyczynia się również do poprawy stanu osób cierpiących na przewlekłe schorzenia o podłożu zapalnym takie jak przykładowo reumatoidalne zapalenie stawów.
Regularne spożywanie oliwy w ilości 1-2 łyżek stołowych dziennie aż o 40% obniża ryzyko zapadnięcia na choroby serca i układu krążenia, i o dalsze 30% na choroby nowotworowe. Sprzyja też większej odporności na popularne zakażenia bakteryjne i wirusowe oraz przyspiesza procesy gojenia, regeneracji i rekonwalescencji po ciężkich chorobach i urazach.
Jaką oliwię z oliwek wybrać?
Naukowcy są zgodni, że najlepsza dla naszego zdrowia jest oliwa z oliwek ekstra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Bardzo łatwo ja rozpoznać po charakterystycznym lekko gorzkawymi ostrym smaku oraz zielonkawej barwie i wyraźnie wyczuwalnym roślinnym zapachu.
Według badań najzdrowszy naród Europy i to pod każdym możliwym względem, czyli Włosi, spożywają co najmniej 40 ml oliwy z oliwek ekstra virgin każdego dnia. W dodatku bardzo często jest to oliwa z pochodząca z własnej uprawy lub z małych rodzinnych gospodarstw, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych. Ma to bardzo istotny wpływ na jakość oliwy oraz na zawartość w niej leczniczych substancji czynnych.
Bardzo ważne jest również to, w jaki sposób używamy oliwy. Powinniśmy ją spożywać na surowo. Wtedy ma największe właściwości prozdrowotne. Już po podgrzaniu do 60 stopni jej wartość znacznie spada, ponieważ rozpadowi ulega cenna oleaceina. Postarajmy się więc nie smażyć na oliwie, a raczej dodawać ją do surówek lub powlewać nią już ugotowane czy usmażone dania. Bardzo dobrym pomysłem jest też, zastąpienie oliwią masła czy margaryny do smarowania chleba. Już mała łyżeczka wlana na pieczywo przyniesie ogromne korzyści naszemu zdrowiu.
Pamiętajmy, że samo spożywanie oliwy nie wystarczy, aby cieszyć się idealnym zdrowiem. Konieczne są również inne zmiany w trybie życia, takie jak zwiększenie dziennego spożycia warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych oraz codzienna aktywność fizyczna i rezygnacja z niezdrowych używek takich jak papierosy, słodycze, czy nadmiar alkoholu. Nie bez znaczenia jest także sen, odpoczynek oraz umiejętność radzenia sobie ze stresem.
Oliwa z oliwek jest super jedzeniem. Nigdy nie spotkałam się ze złą opinia na jej temat, negującą jej zdrowotne właściwości dla całego ciała.